Virussen via social media – 10 tips

Vooral heel erg irritant, vaak schadelijk voor je bestanden, tijdrovend en frustrerend.

Het aantal mensen dat nog nooit heeft kennisgemaakt met een vorm van virus, malware of erger, identiteitsdiefstal wordt steeds minder. Telkens is het een oproep om voorzichtig(er) om te gaan met je gegevens.

Momenteel verspreidt via Facebook Messenger een irritante versie: een aanmooeding te klikken op een linkje naar een zogenaamd youtube filmpje wat je door vrienden toegestuurd krijgt. Heel voorspelbaar mijn advies: NIET KLIKKEN.

Dat geldt ook voor de e-mail waar in slecht Nederlands wordt gevraagd om hulp, soms ook van jouw vrienden.

10 tips om jouw online risico’s te beperken:

  1. Gratis bestaat niet. Heb jij een gratis virusscanner of een proefversie? Wie betaald dat, denk je? Besteedt liever een paar tientjes aan een fatsoenlijke virusscanner dan dat je het risico loopt op een malafide scanner
  2. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord, er zijn genoeg tips en tricks in omloop om het jezelf makkelijk te maken. Een oplossing kan zijn: schrijf je wachtwoorden op en sla ze niet op in je computer
  3. Gebruik verschillende wachtwoorden en wijzig deze regelmatig. Ja, ik weet het, ook heel irritant want hoe kun je dat nou onthouden. Gebruik ezelsbruggetjes die alleen jij kunt onthouden: Ik doe altijd boodschappen bij Bas in 2018 wordt: IdabbBi2018
  4. Praat met kinderen over online gedrag, zij worden nog meer bestookt met aantrekkelijke plaatjes/filmpjes om op te klikken, geef ze een apart account op de pc/mac zodat jouw bestanden minder gevaar lopen en je de risico’s spreid
  5. Gebruik zo min mogelijk openbare wifi hotspots. Dit is een eenvoudige manier voor kwaadwillenden om jouw smartphone uit te lezen als jij denkt lekker gratis wifi te gebruiken.
  6. Maak weer eens een backup van je data. Wanneer was de laatste? Van je foto’s, je smartphone, je contacten, documenten, boekhouding, etc..
  7. Maak waar mogelijk gebruik van tweestaps-verificatie. Bijvoorbeeld bij de bank of bij Digid, waardoor je je login moet bevestigen met bijvoorbeeld een SMS code, of via een App de QR code van je scherm moet scannen. Dit kan voorkomen dat er ongewenste bezoekers in jouw account proberen in te breken, die pogingen zullen mislukken omdat je account dan wordt geblokkeerd.
  8. Wees zuinig met het verstrekken van je e-mailadres of gebruik meerdere e-mailadressen.
  9. Die backup op de USB stick is op zich een goed idee, maar wie beheert deze stick en waar ligt jouw gevoelige (bedrijfs)informatie opgeslagen?
  10. Laat je vooral niet gek maken: alert zijn en regelmatig eraan herinnerd worden is prima, maar we hoeven elkaar niet bang te maken waardoor het gebruik van internet en online diensten onmogelijk wordt. Het is goed om partijen waar je zaken mee doet eens te vragen hoe het zit met de beveiliging. Dat is niet vreemd als jij daar gevoelige informatie hebt opgeslagen.

Heb je hulp nodig bij het inrichten van jouw online activiteiten of beveiligingen?

Neem gerust contact op voor hulp bij je social media accounts. Ook voor virusscanning, website-beveiliging en clouddiensten kan ik professionals aanbevelen.

Koos Luijk is aangesloten bij Mediawijzer. Het Nederlandse platform voor mediawijsheid en heeft als doelstelling dat iedereen mediawijs kan leven.

Wil je deze informatie delen?